Day in the Life - Melkveebedrijf de Veldgeuver

Door Jaleesa Koelen op augustus 8, 2020

Een dag in het leven van de familie Schukkink

Op vrijdag 24 juli om 06:00 's morgens reed ik het erf op van de familie Schukking. Karin had gereageerd op een oproep waarbij ik op zoek was naar een familie die op een boerderij woonde. Ze vertelde in de mail vol enthousiasme over hun bedrijf wat op enkele kilometers afstand van mijn adres zit. Ik besloot dat ik graag een paar uur mee wilde lopen om een dagdeel uit hun leven vast te leggen.

Ik werd hartelijk ontvangen door Leon. Nadat ik mijn jas en tas weg had gelegd kreeg ik een overall en een paar laarzen toegereikt. Ik voelde me direct helemaal boerin, haha! Hij bracht mij naar de melkput waar Karin samen met haar moeder de koeien aan het melken was. Ze waren al begonnen en ik begon direct met het maken van de eerste beelden. Ondertussen kreeg ik een heerlijke kop koffie, wat meer dan welkom was. Zo vroeg op de ochtend is voor hun een doorgewone zaak, maar ik moet echt nog even wakker worden!

Karin vertelt mij ondertussen nog meer over het bedrijf. Ik merk dat dit echt háár passie is. Ze verzorgen ook rondleidingen voor geïnteresseerden en ontvangen peuterspeelzalen en schooklassen. Met ruim 100 koeien en kalfjes, kippen én een hond is het nooit saai op de boerderij. Nadat het melken van de koeien er op zit lopen we naar buiten. Leon laat mij de oude stal met jonge kalfjes zien. Hij vertelt dat ze ondertussen bezig zijn met de bouw van een nieuwe stal waar de jonge kalfjes heen zullen verhuizen wanneer dat afgerond is. Maar zo'n oude stal als dit, dat heeft ook wel wat. We lopen daarna langs de grote stal en Binkie de hond daagt speels de koeien uit. We lopen naar de achterkant waar de stal wordt open gedaan door Leon en de koeien lopen gezamenlijk richting het grote weiland iets verder op. Helemaal achteraan loopt Karin met ze mee. Wanneer de koeien allemaal lekker gesettled zijn lopen we terug naar hte woonhuis. Leon en Karin hebben ook twee kinderen, Fenna en Derk zij liggen op dat moment nog lekker te slapen. Het is tijd om heerlijk te gaan ontbijten én om de kinderen wakker te maken.

Nadat we de overalls weer uit hebben getrokken loop ik achter Karin aan naar de bovenverdieping. Terwijl Karin Fenna zachtjes wekt hoor ik Derk aankomen. Hij kijkt eerst even verbaasd naar mij. Ben je net wakker, staat er ineens een vreemde mevrouw met camera in jullie huis! Karin had ze natuurlijk al vertelt dat ik langs zou komen om foto's te maken, en toen wist hij het ook wel weer! Ik volg even het ochtendritueel en dan is het echt tijd om te gaan ontbijten. Lekker samen aan de grote eettafel aan de keuken. Ik zie een klok hangen met koeien er op, heel toepasselijk! Ze genieten gezamenlijk van het ontbijt en de kinderen vertellen mij ondertussen over school, tractors, en andere dingen. Na het eten worden de tanden gepoetst en de haren gekamd. En dat laatste is niet altijd even prettig wannneer je haren snel in de knoop dreigen te raken.

Sinds enkele maanden hebben ze ook een kleine moestuin. Wanneer iedereen weer klaar is en de Fenna en Derk mij een deel van hun speelgoed hebben laten zien is het tijd om de moestuin te bewonderen. De boontjes kunnen geoogst worden en terwijl Karin de was ophangt zijn de kinderen samen bezig alle boontjes te oogsten. Daarna wil Fenna mij laten zien dat ze eindelijk kan 'spekhangen'. Na meerdere trucs bewonderd te hebben moeten we nog even terug naar de stal. Derk trekt een mooie rode overall aan, Fenna heeft daar geen zin in, ze racet er op haar fiets vandoor. Bij de stal ligt een koe die helaas ziek is. Fenna is daar diep van onder de indruk en vindt dit absoluut niet leuk. De veearts zal langs moeten komen en ook dat ziet ze niet zitten. Maar eerst moeten de ze stal in om zaagsel te strooien. Fenna helpt graag mee. Ze begint met ochtendgymnastiek op de stalen constructies in de stal. Sierlijk als ze is doet ze wat balletmoves tussen de stront, wat een fantastisch gezicht is dit! Het levert prachtige plaatjes op! Karin is al druk in de weer met he zaagsel en ook Fenna helpt haar dan mee.

Als we klaar zijn in de stal laten ze me de kippen zien. Ze leggen lekkere eitjes en ik mag straks een doosje meenemen! Fenna en Derk mogen de eitjes rapen. Wanneer het doosje vol ziet rijdt Derk met de speelgoed tractor naar binnen. Hij neemt wat hooi mee en we gaan weer richting de zieke koe. Karin heeft het weer over de veearts en Fenna wordt er een beetje boos van. Ik denk dat ze bang is dat de koe het misschien niet overleefd. (ik kan alvast mededelen dat de koe weer helemaal opgeknapt is!) Nadat de veearts gebeld is lopen we nog even naar een andere stal. Daar staat hun stier. Ondertussen heb ik al een hele mooie en complete rondleiding gehad. Er wordt nog een flesje verse melk voor mij ingeschonken en als laatste laten ze nog even de nieuwe stal zien. Deze is al bijna klaar! Leon heeft alles zelf gedaan en het ziet er fantastisch uit! We drinken samen nog even wat en dan is het tijd om afscheid te nemen.

Karin, Leon, Fenna en Derk! Ik vond het heerlijk om een halve dag bij jullie mee te lopen op jullie prachtige boerderij! Mocht je meer willen weten over hun bedrijf? Kijk dan even op hun Facebookpagina!

Bekijk hieronder de slideshow!

© 2024 Jaleesa Koelen Fotografie | door TU-Design